Vi tar tillvara på brädor och plankor från byggnader som ska rivas - vi ger dem nytt liv genom att varsamt ta tillvara på materialet och tillhandahålla det till våra kunder.

[ Vilka är vi ] Alpvirke drivs och ägs av Louise och Viktor M Linge. Vi har rötter från de småländska alpernas skogar och har alltid haft en passion för trä, genuint material och det gamla återbrukade virket som har en patina och själ som inte går att skapa vid nyproduktion.
Louise och Viktor Martin Linge

Vi tycker det är viktigt att tänka på miljön och försöka återanvända det vi redan har. Dessutom har det så mycket mer charm, patina och själ, än nyproducerat virke.
 

De är olika i färg och form, men det är det som är charmen, tycker vi! Det är därför vi gillar att återbruka – för att det är genuint och unikt – på riktigt!

Vårt material och virke kommer från gamla hus och byggnader i alperna. Där är väderförhållanden optimala för att ge brädorna ett rustikt och genuint utseende. 
Detta är byggnader som stått i över 100 år, och som nu ska rivas av olika anledningar - vi väljer att ta tillvara på det gamla virket, och ge det nytt liv.

 

[ Vårt hållbarhetsfokus ]
Hållbara val
Vi tror på att vi behöver göra medvetna och hållbara val. Vi jobbar mot Agenda 2030 - mål 12. Där vi vill minska produktion - och återanvända mer.
Hållbara produkter
Vi vill göra hållbara produktval, vi tror på att val av produkt, där vi kan välja att återanvända så mycket som möjligt, som gynnar vår miljö och planet.
Hållbara transporter
Vi försöker minimera våra transporter i största möjliga mån. Därför kan du som kund ibland behöva vänta lite längre än vad du kanske är van vid för att få din beställning.
Social hållbarhet
Vi tror på att glada medarbetare genererar glada kunder och bra samarbeten. Vi värdesätter familj och tid för intresse och träning. Vi tror att det är en hållbar väg framåt.
[ Vår berättelse ] Vårt virke kommer från gamla hus och byggnader, oftast från alperna, men ibland även från Sverige. I alperna är virket oftast helt obehandlat, till skillnad från våra rödmålade stugor i Sverige.

Färgen på brädorna varierar beroende på höjd och väderstreck. 
De grå brädorna har oftast stått på en högre höjd i alperna, och oftast i norrläge. Medans de brunare brädorna har en mer solbränd yta, och oftast stått i söderläge. . 
 

Våra brädor plockas varmsamt ner, spikar och skruv tas bort, och oftast värmebehandlas sen virket i ugnar som håller ca 70-75 grader, detta för att bli av med ohyra. Helt insektsfritt blir det dock inte alltid - men det är inga farliga kryp, utan de brukar oftast försvinna när de kommer in i värmen. Annars finns det medel för detta. 

[ Från äldre byggnader och hus ] Vårt material och virke kommer från gamla hus och byggnader i alperna. Där är väderförhållanden optimala för att ge brädorna ett rustikt och genuint utseende. Detta är byggnader som stått i över 100 år, och som nu ska rivas av olika anledningar - vi väljer att ta tillvara på det gamla virket, och ge det nytt liv.